Frågor & svar

Har Ockelbo Ost egen tillverkning av ost i Ockelbo?
Nej, men vi samarbetar med mejerier för att ta fram helt unika smaker och ostar bara för oss.

Jag är laktosintolerant, kan jag äta ost?
All hårdost har låg laktoshalt eftersom laktosen bryts ned vid lagrig. Ju längre osten är lagrad desto lägre blir halten av laktos. Många som är känsliga mot laktos kan alltså äta hårdost men det beror helt på hur känslig man är. Dessertostar har ofta högra halt av laktos då dessa inte lagras.

Mitt barn är mjölkallergiker kan han/hon äta ost?
Nej, vid mjölkallergi utesluter man alla mjölkprodukter ur kosten. Mjölkallergi innebär att en person är allergisk mot något innehållsämne i mjölk, vanligen mjölkprotein. Det är inte samma sak som laktosintolerans. Det är ca 2-3 % av alla småbarn som är mjölkallergiker men det växer sedan i de flesta fall bort.

Vad är E-nummer och måste det finnas i ost?
E-nummer är ett specifikt id nummer som används för beteckning av livsmedelstillsatser som godkänts för användning i Europa. Tillsatserna kan vara av typerna konserveringsmedelklumpförebyggande medellivsmedelsfärgämneantioxidationsmedelsötningsmedelytbehandlingsmedel,smakförstärkaresurhetsreglerande medelemulgeringsmedelförpackningsgaser etc. I ost skapas en miljö där olika faktorer hämmar tillväxt av mikroorganismer vilket gör att mögel lätt växer på ytan. För ost används alltså främst konserveringsmedel som sprutas på vaxet eller på ytan av osten för att undvika tillväxt av mögel.

Är möglet på ost farligt?
Nej, skär man bort det synliga möglet plus någon centimeter till går det utmärkt att äta osten.

Går det bra att äta osten efter ”bäst-före-datum”?
"Bäst före datum" är en rekommendation. Det finns ingenting som säger att en ost inte går att använda efter det datumet oavsett om förpackningen är öppnad eller inte. Man får helt enkelt lita på sina sinnen. Så länge lukt, smak, utseende och konsistens är bra går det alldeles utmärkt att använda osten.

Jag har köpt en ost som är möglig innan ”bäst-före-datum”, vad beror det på?
Kylförvaring av ost är mycket viktig. En vanlig orsak till att mögel uppstår är att kylan måste fungera korrekt i alla led; mejeri, transport, butik och konsument. En felaktig hantering i kylkedjan förkortar oftast produktens hållbarhet. En annan orsak till mögel är att förpackningen är otät.

Jag är gravid, kan jag äta dessertost som är pastöriserad? 
Livsmedelsverkets rekommendation är:
”Undvik ost gjord på opastöriserad mjölk. Undvik också mögel- och kittost även om den är gjord på pastöriserad mjölk, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio. Ost i matlagning som upphettas till bubblande het går bra att äta.”

Går det att köpa ost direkt från Ockelbo Ost?
Vi säljer enbart ost till livsmedelsbutiker och har ingen egen ostbutik.

Var kan jag köpa ost från Ockelbo Ost?
Ockelbo Ost säljer ost direkt till butik vilket gör oss flexibla, oberoende och gör dessutom att vi kan hoppa över fördyrande led i hanteringen. Vi har möjlighet att leverera ut ost i hela Sverige. Det går bra att ringa till oss så berättar vi var närmaste butik finns.

Är Ockelbo Ost kvalitetscertifierade?
Ja, Ockelbo Ost är certifierade enligt IP Livsmedelsförädling.